Dela!

en mötesplats för alla som bryr sig om utbildning och lärande.

Vi på Lerums Gymnasium är i startgroparna för att utveckla vårt användande av Facebook i undervisningen. Just nu letar vi efter:

  1. Ett LMS-system, dvs ett Learning Management System, som möjliggör för oss lärare att lägga ut uppgifter till eleverna, och sedan ge respons individuellt på elevernas inlämningar. Det skall vara som en app tänkte vi. Några förslag?
  2. Även det andra systemet skall vara i form av en app, men nu är vi på jakt efter ett bokningssystem för salar och andra resurser.  Det skall också ligga som en app i en grupp i Facebook är det tänkt.
  3. Referenser, finns det någon som kommit långt i användandet, dvs lyft ifrån korta kommentarer och bildöverföring, till problemlösningar, prov och undervisning

Tack på förhand

 
Ulf Lindquist
Adjunkt
Ekonomi, IT, Juridik
Lerums gymnasium
443 80  LERUM
0768 - 95 02 15

Visningar: 262

Gör ett inlägg på det här

Inlägg i den här diskussionen

Hur går det med ert projekt? Jag tycker det låter väldigt spännande. Det finns flera open source LMS:er som man säkert kan bygga in i FB som en app för personal och elever. Inget helt enkelt arbete men det låter som sagt oerhört spännande.

Berätta hur det går!

Blev nyfiken på din fråga då jag pysslat med Moodle, se:

www.wideminds.eu/moodle

Kanske detta hade varit intressant att kolla:

Moodle/Facebook integration

Moodle App

 

 

 

 

Gick inte att spara rätt länk till Moodle App ovan, den är

http://www.moodlenews.com/2010/news-flash-mpage-the-free-mobile-moo...

Jag har av integritetsskäl valt att avstå från att använda mig av Facebook (eller någon annan form av sociala medier för den delen) när det kommer till mer djupa utvecklingssamtal (betygssamtal, konflikthantering, m.m.)

Däremot har jag använt mig av Facebook i undervisningssyfte eller snarare som ett komplement till ordinarie undervisning. Allmän information om läxor, prov, inlämningsuppgifter, studiedagar, m.m. läggs in i klassernas privata grupper där endast de pedagoger som har ett professionellt intresse av eleverna får tillgång att redigera. Att olika moment läggs in som filmklipp hör till vardagen, då detta medför att lektionen kommer att finnas för att hämtas om och om igen, och fungerar därför som ett utmärkt stöd för den som av en eller annan anledning missade något under "live- lektionen".

 

På min skola känner vi att annan organisatorisk del av verksamheten (som exempelvis, bokningssystem, rapportering av betyg, interna forum, m.m.) finns redan att tillgå genom kommunens hemsida (både den som riktas för allmänheten samt vissa delar som endast är tillgängliga för skolans anställda). Det känns som om frågan att skapa det som redan finns fast i ett annat forum (Facebook) är inte något som någon vill ta sig tid eller lägga ner pengar på. Speciellt inte med tanke på att det kan finnas någon enstaka (elev eller personal) som inte har Facebook (eller på sin fria- tid tillgång till en dator med internet för den delen)

 

Må gott,

Felipe Sanhueza

Hej

Det finns flera nya sociala plattform som är gratis och kan vara värt att titta på. Jag skrev om en som heter Diipo alldeles nyligen och den verkar mycket lovande- se http://flexspan.blogspot.com/2011/02/ny-oppen-larplattform-for-lara...

LMS-giganten Blackboard har nu en mycket bra gratisversion (Coursesites) som duger gott och väl i mindre sammanhang (mindre skola eller vissa klasser) - se http://flexspan.blogspot.com/2011/02/blackboard-erbjuder-gratis.html

Hälsningar

Alastair

Hej

 

Hur förhåller man sig till att Facebook har 18-årsgräns?

 

/Martin Löfgren (som också använder fb i undervisningen).

Det verkar som vi missat något Martin. FB har tydligen 13-årsgräns vilket betyder att högstadiet i stort sett klarar det. Det skulle vara några i så 7 som möjligtvis inte fyllt år ännu.

/Mia

Användarvillkor FB

Det där med åldersgränsen är visserligen inget problem för eleverna iaf. Hade för någon diskussion med eleverna i åk 3 som glatt avslöjade att de bara hittat på ett årtal som gjorde dom äldre och på så viss använder dom sig av FB.

 

Ska man istället föra en positiv diskussion kring FB och stötta eleverna i användandet eller ska man helt överlåta det till föräldrarna?

/Hanna

Har du tittat i Facebookgruppen här på Dela? Egentligen är det en fråga som passar där: http://shareanduse.ning.com/group/facebook

Hej Ulf.

Ett mycket enkelt hjälpmedel med tillväxtpotential är www.edmodo.com

Du kan lägga upp klassrum, skapa bibliotek, ge dina elever uppgifter, skapa "quiz" samt ge dem betyg. Edomodo kommer att utöka Edmodo Apps efter sommaren med hjälp av "molnet" d.v.s. molnbaserade applikationer för undervisning utvecklade av egentligen vem som helst som vill vara med i Edmodofamiljen. En väldigt bra sak med Edmodo är deras verktyg för social interaktion/aktivitetsström som liknar FB.

Vill du ha ett gratis LMS som fungerar men som kräver lite mer av användaren så kan jag rekommendera Blackboard Coursesites. Vad menar jag med att det krävs lite mer av användaren? Det är inte som Moodle där kunskapen måste finnas i din organisation avseende installation, förvaltning, utveckling m.m.

Blackboard erbjuder en lösning som är klar. den ligger förvisso på deras servrar men det går att köra direkt. Vill du veta mer så kan du höra av dig.

MVH

Thomas 

Svara på diskussionen

RSS

Change language?

Välkommen!

Dela! är en mötesplats för alla som bryr sig om utbildning och lärande.

I denna stund är vi 3213 medlemmar i Dela! Medlemmarna skapar en stor mångfald. Här finns förskolelärare, grundskolelärare, gymnasielärare, lärarstuderande, IT-pedagoger, bibliotekarier, museipedagoger, universitetslärare, skolledare, forskare, politiker, m.fl.

Alla frågor, idéer och erfarenheter ni vill Dela! är välkomna!

*****************

Det finns också en Dela-grupp på Facebook:

https://www.facebook.com/groups/delavidare/

Märken

Laddar…

© 2017   Created by Margareta Hellström.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor