Dela!

en mötesplats för alla som bryr sig om utbildning och lärande.

Hejsan!

Jag fick nyligen frågor från några av våra doktorander. De kommer inte från Sverige (utan Finland, Ryssland, Ukraina osv) och det internationella perspektivet var spännande för mig, jag fick tänka till. Jag lovade att återkoppla till dem eftersom jag själv på rak arm inte kunde svara på allt. Vill någon härinne hjälpa till med svar/funderingar kring detta vore det toppen!

Tack på förhand!

Vänliga hälsningar Camilla

-Visst är det upphovsrättslagen i det land man befinner sig i/bilden används i som gäller? Även om exempelvis fotografiet tagits i annat land.

 

-Varför finns det så lite OER-material (kartor, bilder på reklam) från exempelvis Sovjettiden eller Ukraina. Kan det bero på ländernas historia/ett generellt västperspektiv? Sökning i "CC-search" gav inte så mycket resultat på "Soviet Commercial". Och hur ska man tänka med att skriva på engelska i sökningarna, kontra aktuellt språk?

 

-Jag hittar ett foto på tavlan Mona Lisa. Måste ange upphovsmannen, men vem är det?

Visningar: 130

Inlägg i den här diskussionen

Jag menar att upphovsrättslagen gäller i det land där verket skapats. Annars skulle det ju kunna vara så att man hade en skyddad bild och i ett land som hade lagstiftat om fri användning kunde använda den.

Så upphovsrätten/copyrighten regleras i upphovslandet. En intressant utveckling är när Google skannat böcker som finns utgivna i andra länder men initialt inte frågat om lov. Jag tror den frågan är löst numera.

Svar? Hämtat ur Regeringens lilla skrift om upphovsrätt, kap. 8 http://www.regeringen.se/content/1/c4/26/85/146cffc2.pdf

Den praktiska verkan av detta är att Sverige är skyldigt att ge skydd

enligt den svenska upphovsrättslagen åt verk från andra länder som är medlemmar

av de internationella överenskommelserna. Regler om detta finns i

den internationella upphovsrättsförordningen. I gengäld ger de andra länder

som är bundna av dessa överenskommelser skydd åt svenska verk.

De flesta länder är medlemmar och har blivit medlemmar när det  tjänat deras syften bäst... Jag skulle gärna vilja ha lite mer av Fair use i Sverige.

Vad gäller fotot så kan man efter grundliga efterforskningar skriva fotograf okänd och hoppas på det bästa.

När det gäller fotografier av konstverk som Mona Lisa kan du läsa Anders Jensens blogginlägg på Moderskeppet

Han skriver bl a

...vi lever ju som bekant i en global värld. Så vilken lagstiftning ska man rätta sig efter? Tumregeln brukar vara att det är upphovsmannens hemvist som avgör. Så om du använder en Mona Lisa-avbildning av en svensk fotograf finns risken att du bryter mot lagen, medan du har rent mjöl i påsen om du använder en likadan bild från en amerikansk fotograf.

Sedan finns det olika regler på i vilket sammanhang bilderna ska användas, på Skolverkets hemsida kan man läsa en guide om upphovsrätten för lärare.

Hej!

Tack för alla svar och tips på vidare läsning! :)

Gällande Mona Lisa så tror jag de menade om det är konstnären eller fotografen som ska anges. Vem är upphovsmannen? Ja nu har ju detta verk några år på nacken så att säga (...efter 70 år...). I blogginlägget står att avbildandet av en tavla (exempelvis som foto) inte uppnår verkshöjd. Men inlägget spinner vidare på att det ändå inte är så enkelt...

Men okej, om konstnären är i livet och en bild tas av verket- vilken upphovsman ska anges?

RSS

Change language?

Välkommen!

Dela! är en mötesplats för alla som bryr sig om utbildning och lärande.

I denna stund är vi 3213 medlemmar i Dela! Medlemmarna skapar en stor mångfald. Här finns förskolelärare, grundskolelärare, gymnasielärare, lärarstuderande, IT-pedagoger, bibliotekarier, museipedagoger, universitetslärare, skolledare, forskare, politiker, m.fl.

Alla frågor, idéer och erfarenheter ni vill Dela! är välkomna!

*****************

Det finns också en Dela-grupp på Facebook:

https://www.facebook.com/groups/delavidare/

Märken

Laddar…

© 2017   Created by Margareta Hellström.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor