Dela!

en mötesplats för alla som bryr sig om utbildning och lärande.

 

Användarregler för Dela!
 

Var inte anonym
Skapa inte en anonym identitet på Dela!. Använd helst både ditt för- och efternamn. Lägg gärna in en profilbild på dig själv och berätta var du arbetar. Det blir mycket trevligare och lättare att samarbeta då.


Formulera frågeställningar - marknadsför inte åsikter

Dela är ett nätverk för att dela frågor, idéer och erfarenheter i form av öppna samtal/dialoger. Dela är inte ett nätverk för att marknadsföra sina åsikter eller kommersiella intressen. Försök formulera dina inlägg som frågor eller frågeställningar. Starka åsikter är önskvärt, men formulerade som frågeställningar blir det lättare konstruktiva samtal/dialoger.


Det du bidrar med i Dela! ska vara i linje med nätverkets syfte
:
att främja diskussioner, frågor, samarbete, utbyte av idéer, erfarenheter och tips om undervisning och arbetssätt, kring allt som rör skola, utbildning och lärande.

 

Innehåll
Sunt förnuft räcker långt. Tänk på följande när du är aktiv i nätverket:

  • Material som andra skapat och som du inte har upphovsrätten till får endast spridas genom länkar, inte genom att ladda upp materialet till Dela! När upphovsrättsskyddat material laddas upp som filer till Dela! kommer det att tas bort.

  • Material med en Creative Commons-licens eller annan öppen licens går däremot bra att ladda upp till Dela!

 

  • Vi önskar ett nätverk med fokus på skola och undervisning.
    Lägg inte ut bilder, videoklipp, texter eller annat innehåll som inte är relevant för nätverkets övergripande syfte. Välj en annan kanal för dina privata bilder, videoklipp och blogginlägg.


  • Nätverket är inte avsett att användas för att marknadsföra din verksamhet eller kommersiella intressen bland medlemmarna. Däremot får produkter och tjänster som är relevanta för en diskussion givetvis nämnas.

  • Alla filmer och bilder som är digitala lärresurser/avsedda att fungera som läromedel (dvs inte enbart dokumentation av verksamhet) är mycket välkommet att laddas upp till Dela (så länge du inte bryter mot upphovsrätten enligt ovanstående punkter)

  • När du laddar upp filmer och bilder till Dela är viktigt att inte ladda upp ett flertal liknande filmer/bilder som enbart är en dokumentation av din/er verksamhet, t.ex på en specifik skola. Däremot går det bra att ladda upp en eller ett par filmer/bilder från er verksamhet för att inspirera andra, förutsatt att filmerna känns relevanta i ett pedagogiskt sammanhang och inte främst marknadsför en verksamhet som exempelvis en konstnär som vill sprida kännedom om sina kommersiella verk. Kommentera gärna det du laddat upp för att påbörja eller skapa intresse för diskussion/respons. Du får däremot gärna lägga länkar till alla dina filmer och bilder på din egen profilsida utan att ladda upp dem till Dela.

  • Lägg självklart inte inte ut något på Dela! som kan skada andras datasystem eller hårdvara, som spyware eller virus


Vad skriver man var?

Tänk dig för när du skapar nya inlägg i diskussionsforumet, skapar nya grupper eller inlägg på bloggen, så att du väljer rätt.


Diskussionsforumet:

Kortare frågor av generell karaktär som inte passar in i någon grupp, skriver man där. "Har ni erfarenhet av att arbeta genom organisationen XX?" är ett exempel.

 

Grupperna:
Grupperna är till för mångsidiga samtal inom specifika områden. Du förväntas moderera den grupp du själv skapar och följa rekommendationerna om användarvänliga grupper.

Bloggen:
Bloggen är lämpad för intressant informationsspridning och lite längre reflektioner som inte heller alltid nödvändigtvis kräver svar.  Det ska inte heller vara samma person som bloggar hela tiden.

 

Viktigt att tänka på när du laddar upp bilder

Alla bilder som du laddar upp till din sida går ut i ett bildspel på Delas förstasida som marknadsför nätverket och kan bäddas in på externa webbplatser. Tänk därför på att se till att din profilbild verkligen blir din profilbild (avatar) och inte ligger som en vanlig uppladdad bild, annars hamnar din profilbild i detta bildspel :)


Privata fritidsbilder
Det är väldigt viktigt att du inte laddar upp privata fritidsbilder till Dela, bl.a. eftersom de hamnar i bildspelet som marknadsför Dela. 
Vill du hemskt gärna dela med dig av privata fritidsbilder, för att folk ska lära känna dig lite mer, kan du göra det genom att dela med dig av länkar till bilderna på din profilsida.


Sist men inte minst: Respektfull ton
För att kunna skapa en vital dialog måste man självklart kunna ha olika åsikter, men var vänliga mot varandra och för en konstruktiv dialog. Personangrepp godtas ej. Medlemmar som inte respekterar god nätetik eller bryter mot användarreglerna blir avstängda om det behövs. Oönskat innehåll kan tas bort.


Tack för att du följer nätverkets användarregler!


Varmt välkommen att dela!

Med vänliga hälsningar
Administratörerna

Senast ändrad av Alma Taawo Aug 3, 2012.

Change language?

Välkommen!

Dela! är en mötesplats för alla som bryr sig om utbildning och lärande.

I denna stund är vi 3213 medlemmar i Dela! Medlemmarna skapar en stor mångfald. Här finns förskolelärare, grundskolelärare, gymnasielärare, lärarstuderande, IT-pedagoger, bibliotekarier, museipedagoger, universitetslärare, skolledare, forskare, politiker, m.fl.

Alla frågor, idéer och erfarenheter ni vill Dela! är välkomna!

*****************

Det finns också en Dela-grupp på Facebook:

https://www.facebook.com/groups/delavidare/

Märken

Laddar…

© 2017   Created by Margareta Hellström.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor